Despre experienta mea ca evaluator de proiecte europene

Tu stii la ce sa te astepti atunci cand vei deveni evaluator de proiecte europene?

 

Dupa succesul pe care l-a avut primul articol despre Cum poti deveni evaluator de proiecte europene? revin cu precizari mai detaliate care sa va ajute sa aveti succes in activitate. Multi m-au intrebat cum m-am descurcat la primul contract (ca prima data e cel mai greu) sau daca am avut vreo piedica in activitate. Ei bine … da, am avut si piedici, dar toate fac parte din experienta. In continuare vreau sa va impartasesc si voua trairile, ezitarile, conflictele avute cu anumite persoane si in final satisfactia lucrului reusit, dar mai ales de ce este important sa fii sigur de ceea ce vrei sa faci.

Siguranta ta este importanta!

Sa incepem cu inceputul … Cand ne hotaram sa devenim evaluatori stim cam ce sume se vehiculeaza in proiectele europene, insa eu nu am fost constienta de riscuri pana cand nu mi s-a pus in fata contractul de prestari servicii. Trebuie sa recunosc ca atat eu, cat si ceilalti colegi evaluatori externi am fost atrasi in primele momente de remuneratia anuntata de Ministerul Fondurilor Europene. Totusi, in momentul in care am citit contractul si am constatat ca absolut TOATE riscurile cu privire la eventualele erori sau nemultumiri ale beneficiarilor ne erau imputate noua, am avut un moment de ezitare si pentru faptul ca stiam de inexistenta acestei raspunderi pentru personalul din OIR-uri.

Unii colegi s-au razgandit si nu au mai semnat contractul, altii au mers inainte pe principiul “Fie ce-o fi, la banii astia se merita!”. Eu am vrut sa merg inainte dar nu prin ceata, asa incat am cautat o solutie alternativa si am gasit-o la … Credit Europe Asigurari-Reasigurari SA intr-o asigurare de raspundere profesionala. Pentru ca … sa va spun ceva … altfel gandesti si actionezi atunci cand stii ca ai o plasa de siguranta. Nu m-au platit cei de la Credit Europe Asigurari-Reasigurari SA sa le fac reclama dar o fac totusi pentru ca doar ei au personalizat acest produs pe nevoile mele. Toate celelalte companii ofera produse de acest gen pentru profesiile liberale si nimeni nu a fost deschis sa modifice gama de riscuri pentru a le include pe cele de care aveam nevoie. Sa nu va inchipuiti ca a fost ieftina asigurarea! Nici vorba, tocmai pentru ca era personalizata si includea un nou tip de risc! Probabil in viitor firmele de asigurari vor oferi acest serviciu in masa, insa in 2013 nu-l aveau in portofoliu. Si uite asa am devenit mandra posesoare a unei asigurari de malpraxis si gata sa ma avant cu energie in noua activitate.

Depaseste dificultatile!

Primul contact cu personalul din OIR-uri a fost dezastruos pentru mine, iar daca va intrebati DE CE? raspunsul este foarte simplu: intr-un fel este situatia la Bucuresti la Ministerul Fondurilor Europene si alta in teritoriu. La nivel de idee, contractarea evaluarii de catre expertii externi a fost bine gandita, insa prima punere in practica a fost un soc nu numai pentru mine, ci si pentru multi colegi.

Nu este cazul sa generalizam si REPET, ma refer in acest articol la experienta mea si a celorlalti colegi cu care am facut echipa sau am interactionat. Pot sa va spun ca unii functionari din primul OIR la care am fost repartizata erau frustrati pe de o parte de sumele pe care le incasam noi comparativ cu ei, iar pe de alta parte pentru ca eram niste “intrusi” in sistem. De aici au inceput problemele … Eu si colegii mei experti externi am fost izolati intr-o camera fara acces la internet, imprimanta si calculator, doar castigam asa de bine incat puteam sa le aducem de acasa pe toate.

In al doilea rand nu ni s-a facut nici un instructaj, personalul din OIR motivand ca suntem experti si ar trebui sa stim tot, ca nu intra in atributiile lor sa ne explice, ne-au trantit fiecaruia cate un dosar in brate si … la treaba! In urma acestui prim contact mai mult de jumatate dintre expertii externi au renuntat la colaborare si au plecat, bineinteles cu scandal, scrisori de nemultumire si toate celelalte. Eu am rezistat un pic mai mult, adica o saptamana, gandindu-ma sa renunt in cazul in care nu puteam sa-mi realizez activitatile. Am cerut transferul impreuna cu inca un coleg la un alt OIR si … surpriza … l-am primit si ne-am mutat in aceeasi zi.

Aici a fost cu totul alta atmosfera. Cei doi ofiteri de verificare au fost bucurosi ca le-au venit ajutoare si ca dupa 2 ani pot si ei sa ajunga la zi cu cererile de rambursare si sa plece in concediu (in sfarsit!). Intr-un final am reusit sa termin cu bine primul contract care a fost o experienta importanta pentru mine din toate punctele de vedere.

La urmatoarele a fost mai usor pentru ca am lucrat direct cu persoanele de la Bucuresti si a fost alta deschidere. Nu am folosit niciodata asigurarea de raspundere profesionala (in cazul in care va intrebati), insa daca nu as fi avut-o, cu siguranta renuntam la contract avand in vedere piedicile pe care le-am intampinat. Lucrul cu oamenii este cel mai greu de realizat, iar o parte dintre colegii  care au ramas la primul OIR nu au fost platiti pentru toata activitatea. Din pacate am inteles ca au mai fost si alte cazuri in tara in care functionarii din OIR-uri le-au pus piedici doar pentru ca nu aveau nevoie ca ei sa fie acolo. Unele cereri de rambursare care au fost repartizate expertilor externi includeau si cate 8-9 cereri anterioare adica o activitate de aproximativ 2 ani. Pentru mine a fost un exemplu de „Asa NU!” gandindu-ma la beneficiarii care asteptau banii si poate dadusera faliment intre timp doar pentru ca anumite persoane nu aveau chef sa-si faca treaba. Pe de o parte mi-a lasat un gust amar aceasta experienta, dar pe de alta parte am constientizat faptul ca se poate, ca nu toti oamenii sunt la fel si chiar merita sa incerci pana reusesti.

Daca vrei sa afli mai multe din experienta si cunostintele mele despre evaluarea proiectelor europene, urmareste-ne site-ul sau vino la cursul de Evaluator proiecte atunci cand il vom organiza in orasul tau. Trimite-ne un email si inscrie-te pe site pentru a primi alte informatii utile! Te vom tine la curent cu ce se intampla in domeniile tale de interes.

Articol scris de Dr. Ec. Antonela Cristina Sofronia

Expert evaluator extern la MFE/ OIR/ ADR in perioada 2013-prezent

Despre Centrul European de Formare
Centrul European de Formare Dispunem de o baza materiala proprie formata dintr-o retea de 20 calculatoare, spatiu si mobilier modern adaptat cerintelor formarii profesionale, licente pentru programele utilizate. Profesorii au studii superioare universitare si postuniversitare, experienta in domeniul formarii profesionale a adultilor, fiind flexibili si receptivi la nevoile cursantilor. Pentru fiecare materie predata se ofera suport de curs sau manual, CD cu program demonstrativ (unde este cazul) si alte informatii utile.

Lasa un comentariu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
Buna ziua !
Cu ce va putem ajuta ?